Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Demokrácia szülinapi köszöntő
  2009-01-05 17:29:16, hétfő
 
  Demokrácia szülinapi köszöntő

A feltörekvő elit aléltan vette tudomásul, hogy kicsit közelebb kerülnek a konchoz



Ebben az évben lesz a 19 éve, hogy szabadon választhattunk hosszú idő után. Valamint majdnem 20 éves lett a harmadik Magyar Köztársaság. Ebből az alkalomból lepjük meg az olvasót- na nem költeménnyel- hanem ezzel az írással. Amely nem csecse, és nem becse.
Már ezzel a harmadik Magyar Köztársasággal is van némi bajom. 1918. november 16-án Magyar Népköztársaságot kiáltottak ki. 1948- 1989 október 23. között hazánk államformája Népköztársaság volt. Akkor most vagy a negyedik Magyar köztársaságról, vagy a másodikról beszélhetünk. De ne nagyon legyünk kukacosak. Nézzük meg a rendszerváltás hozadékát.

Mi lett ebből az országból a fene nagy rendszerváltással? Vagy csak módszerváltással. Egy kulturálisan, morálisan ,emberileg , gazdaságilag elszegényedő ország. A rendszerváltást nem is volt! Elsinkófálták az akkori és a feltörekvő elit! Elit?

Hogy hol? Annak idején, 1989-ben az ellenzéki kerekasztalnak nevezett nagy umbuldánál!
Ott a régi elit eljátszotta, átengedik a kormányrudat. De magukban tudták, hogy aztán vissza fogják venni? Nem is kicsit!

A feltörekvő elit meg aléltan vette tudomásul, hogy kicsit közelebb kerülnek a konchoz
A bundázás sikereit most élvezi a régi-új elit, azzal, hogy közben az országgal mi lesz, őket nem érdekli! Azonban az egészet nem lehet a nyakukba varrni mert voltak segítőik is!
Kik? Az MDF, az SZDSZ, a Fidesz, a FKGP, a KDNP. Meg a szolga lelkű értelmiség. Szóval sokan.

Ezek is mind ott voltak a kerekasztalnak nevezett nagy lenyúláson. Nagyon nagy volt ott az egyetértés! Hogy, ott mi történt, miről volt szó? Azt az Istenadta nép nem tudja. Nem tudhatja! Ugyanúgy nem, mint az MDF-SZDSZ paktum indítékát, tartalmát.

Miért is volt az a fránya rendszerváltás? 1989 tavaszán is gazdasági csőd előtt állt az ország. Mindezt az akkori miniszterelnök Németh Miklós jelentette be az országgyűlésben. Akkor 21 milliárd dollár adósságról szóltak a számok. Azóta eltelt több, mint tizennyolc év. Az akkorinak négyszeresénél is több lett a teher! Miközben már nincs mit eladni, mert a közvagyon szép csendben szőrén-szálán eltűnt. Akkor miért is volt a rendszerváltás?

Mert pluralizmus lett? Pártból lassan annyi van, mint égen a csillag. Melyik foglalkozik a hárommillió szegénnyel? Vagy tántorogjanak ki? Mert tessék el lehet menni. A rendszerváltás óta eltelt idő világosan rámutatott arra, hogy akármennyi párt is lehet. Ha ezek nem rendelkeznek világos és lényegre törő társadalomfilozófiával, ha politikai ,,kisvállalkozók" szűk csoportjai uralják őket, és a döntéshozó fórumaikat akkor olyan helyzetet teremt, ami mára kialakult Magyarországon. Sőt ha ennek a szűk vezetésnek kiszolgáltatott, érdektelen, és értéktelen kontra szelektált középkáderek lepik el a pártokat, akkor nincs valódi belső nyilvánosság, a mindenkori pártvezérkaroknak nem kell számolniuk belülről érkező valós, morális és intellektuális kihívásokkal, akkor ezek a pártok nem fognak a képviselet, a részvétel és az önrendelkezés hatékony eszközeiként működni. Látjuk. Érezzük.

Miért is volt a rendszerváltás? Hogy minden elértéktelenedjen? Ahol az értelmiség is ,,szajhásodik"? . Ma így majdnem 20 évvel a rendszerváltás után az a helyzet, hogy egy jó minőségű, törvénytisztelő, és valós teljesítményt nyújtó elit helyett, egy inkompetens, kontra szelektált és a pozícióit féltékenyen őrző, az egyéni érdeket a társadalmi érdek elé helyező elitünk van. A társadalomnak,- mint a szocializmusban- pedig alig van beleszólása a közügyekbe.

Sajnos önkormányzati szinten sem jobb a helyzet. A helyi ügyek intézése is olyan, amilyen. Mitől is lenne jobb? A képviselő-testületek a pártok helyi klientúrájával, vagy az országosan leszerepelt alakokkal van tele. A közösségek hócipője meg velük. A helyi mértékadó, megfontolt értelmiség meg nem akar velük vegyülni. Helyi diktatúra még ma is virágzik. Ennek lényegét egy megyei jogú város polgármestere úgy foglalta össze: ,, a győztes mindent visz"! Magyarul ha más a véleményed akkor a férjed-feleséged elküldhetik a munkahelyéről. Esetleg az új hatalmi ágat, az APEH-t küldik a nyakadra.

Közben az emberek többsége egyre nagyobb mértékben fordul el a politikától. A politikai közömbösség okai: a növekvő szegénység, a kizsákmányolás fokozódása(adók), az igaztalan közteherviselés. Ilyen okok még a foglalkoztatás kultúrájának hiánya, a tisztességes munka becsületének hiánya, a növekvő kiszolgáltatottság, a közszolgáltatások igen alacsony színvonala, a társadalmi egyenlőtlenségek növekedő mértéke. Az egyik legfontosabb a közhivatalnokok a közpénzfelhasználásról szóló, naponta kitudódó ,,lazaságai". A botrányos bírósági ítéletek! A hazugságok.

Az elégedetlenség és kiábrándultság a demokráciából, nem csupán az éppen hatalmon lévők ellen irányul, hanem magát az intézményrendszert is érinti a legérzékenyebben. Ez pedig veszélyes játék. Így nincs mit csodálkozni azon, hogy ennek az elfuserált rendszerváltás hozadékaként létrejött politikai kulturálatlanságának ilyen lett a kiválasztó mechanizmusa. Nem a társadalom valódi problémái iránt érzékeny, a közügyek iránt elkötelezett, példamutató személyiségeket választják ki. Hanem olyanokat akiket ma látunk. Akik idáig engedték romlani a helyzetet.

A történelem nem ismétli önmagát. De furcsa párhuzamai vannak. Mára is egypárti kormányunk van! Vissza az állampárthoz!? 2008 végére beérettek a reformok meg az Új Rend eredménye! ,,Magyarország fizetésképtelen volt, azonnal cselekedni kellett enélkül összeomlottak volna" kommentálta a francia elnök. A tárgyalások előtt egy nappal jelentették be, hogy az államcsőd szélére jutott Magyarország 25,1 milliárd dolláros gazdasági mentőövben részesülhet, amennyiben jelentős megszorításokat hajt végre. Az IMF 15,7 milliárd dollár, az EU 8,1 milliárdot, a Világbank pedig további 1,3 milliárd dolláros hitelkeretet hagyott jóvá az ország számára. Odáig süllyesztették Magyarországot, hogy már államcsődről beszél a világ, ezt megelőzendő ajánlotta fel az IMF a segítségét. Az éppen kormányzó párt pedig siker történetről mesél! Tényleg miért is volt a rendszerváltás?

Egy nagy eredményt mindenképpen elkönyvelhet. Eltűnt az Állam Vagyona! Létrejött egy új gazdag réteg. De nem a jellem, és a szellem óriásaiból. Végezetül kedvenc költőm egyik idevágó versét szeretném idézni:

,,Ez a hőkölő harcok népe,

S mosti lapulása is rávall,
Hogy az úri kíméletlenség
Rásuhintott szíjostorával.

Mindig ilyen volt: apró khánok (Ady Endre látnok volt)

Révén minden igának barma.
Sohse harcolt még harcot végig. ( Tetszettek volna forradalmat csinálni)
Csak léhán és gyáván kavarta.
Erőt mutattak, erőt látott,
Vertnek született, nem verőnek.
Önerejét feledte mindig.
Sohse szegzett erőt erőnek.
Betyár urai így nevelték
Nem rúg vissza, csak búsan átkoz
S ki egyszer rúgott a magyarba,

Szinte kedvet kap rúgáshoz.
Ma is itt ül, lomhán, petyhüdten,
Fejét, jussát, szívét kobozzák
S ha nehányan nem kiáltoznánk,
Azt se tudná, hogy őt pofozzák.
Csak a Csodák-Ura meglátná
Végre ezt a szánalmas népet.
Adna neki csak egy dárdányi,
Úri kis kíméletlenséget.

Hogy néhány maradt sereghajtó ( Magyarország most a régióban sereghajtó!)
Törötten, fogyva azt ne vallja:
Ezért a népért úgyis mindegy,
Ebsorsot akar, hát - akarja". (Ady Endre: A hőkölés népe)
Ma is megállja ez a korrajz a helyét. Elszabtuk. Boldogtalan születésnappal.

Lőrincz Miklós
http://ctrlma.hu/?q=content/demokr%C3%A1cia-sz%C3%BClinapi-k%C3%B6sz%C3%B6nt%C5%9 1
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: módszerváltással, népköztársaságot, egyenlőtlenségek, legérzékenyebben, megszorításokat, szocializmusban, rendszerváltást, törvénytisztelő, közteherviselés, fizetésképtelen, közhivatalnokok, kíméletlenséget, országgyűlésben, személyiségeket, kiszolgáltatott, népköztársaság, köztársaságról, rendszerváltás, kizsákmányolás, kerekasztalnak, kiábrándultság, süllyesztették, foglalkoztatás, elégedetlenség, köztársasággal, klientúrájával, négyszeresénél, kisvállalkozók, miniszterelnök, választhattunk, magyarországon, intellektuális, magyarországot, születésnappal, demokráciából, kíméletlenség, feltörekvő elit, évben lesz, harmadik Magyar, alkalomból lepjük, negyedik Magyar, másodikról beszélhetünk, rendszerváltás hozadékát, fene nagy, ellenzéki kerekasztalnak, régi elit, bundázás sikereit, régi-új elit, nyakukba varrni, szolga lelkű, kerekasztalnak nevezett, akkori miniszterelnök, Magyar Köztársaság, Magyar Köztársasággal, Magyar Népköztársaságot, Németh Miklós, Állam Vagyona, Lőrincz Miklós,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  A legnagyobb hiánycikk manapsá...  Környezetvédelem  Facebookon kaptam  Ünnepelj csak  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Környezetvédelem  A fák lelke  A végzet az  Szép Ernő - Virágzó akácfák  Facebookon kaptam  Nagyon furcsa szeretni valakit...  Miért nem menti meg Jézus...  Facebookon kaptam  képre írva  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Vannak arcok  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa - Sirató  Facebookon kaptam  Rögtön puha Mézes Krémes  Nehezen engedem  Facebookon kaptam  György napra  Semmit ne higgy el  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Ez a jó az alvásban.  Semmit ne higgy el  Beney Zsuzsa - Balatoni elégia  Facebookon kaptam  Egyik kedvenc festőm Fernando ...  Beney Zsuzsa - Tavasz  Irgalom és ítélet  Az idő elsodorja létezésünk  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Pocsai Piroska - NE SIESS!  Jó éjszakát  Jó éjt  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Nagyon furcsa szeretni valakit...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Őrangyalod, ha vigyáz rád...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ázzal aki csak szép  Jó éjszakát  Április 22. a Föld napja,  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Ha így haladunk...  A világnak égető szüksége van ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esti kép  Gaál Viktor gondolata  Jó éjszakát  Rögtön puha Mézes Krémes  Beney Zsuzsa - Tavasz  Facebookon kaptam  A föld szépségéért  Facebookon kaptam  Az Európai Unió is foglalkozik...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Búzaszentelés  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 25  Rögtön puha Mézes Krémes  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Vannak arcok  Palóc Grand Canyon  Környezetvédelem  Facebookon kaptam Krisztinától  Szent György nap  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
feltörekvő elit, évben lesz, harmadik Magyar, alkalomból lepjük, negyedik Magyar, másodikról beszélhetünk, rendszerváltás hozadékát, fene nagy, ellenzéki kerekasztalnak, régi elit, bundázás sikereit, régi-új elit, nyakukba varrni, szolga lelkű, kerekasztalnak nevezett, akkori miniszterelnök, akkorinak négyszeresénél, közvagyon szép, hárommillió szegénnyel, döntéshozó fórumaikat, szűk vezetésnek, mindenkori pártvezérkaroknak, önrendelkezés hatékony, rendszerváltás után, pozícióit féltékenyen, egyéni érdeket, társadalmi érdek, szocializmusban- pedig, helyi ügyek, pártok helyi, országosan leszerepelt, közösségek hócipője, helyi mértékadó, megyei jogú, győztes mindent, véleményed akkor, férjed-feleséged elküldhetik, emberek többsége, politikai közömbösség, növekvő szegénység, kizsákmányolás fokozódása, igaztalan közteherviselés, foglalkoztatás kultúrájának, tisztességes munka, közszolgáltatások igen, társadalmi egyenlőtlenségek, egyik legfontosabb, botrányos bírósági, éppen hatalmon, elfuserált rendszerváltás, kiválasztó mechanizmusa, társadalom valódi, közügyek iránt, francia elnök, tárgyalások előtt, nappal jelentették, államcsőd szélére, ország számára, éppen kormányzó, nagy eredményt, szellem óriásaiból, hőkölő harcok, szánalmas népet, régióban sereghajtó, népért úgyis, hőkölés népe, módszerváltással, népköztársaságot, egyenlőtlenségek, legérzékenyebben, megszorításokat, szocializmusban, rendszerváltást, törvénytisztelő, közteherviselés, fizetésképtelen, közhivatalnokok, kíméletlenséget, országgyűlésben, személyiségeket, kiszolgáltatott, népköztársaság, köztársaságról, rendszerváltás, kizsákmányolás, kerekasztalnak, kiábrándultság, süllyesztették, foglalkoztatás, elégedetlenség, köztársasággal, klientúrájával, négyszeresénél, kisvállalkozók, miniszterelnök, választhattunk, magyarországon, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 6073
  • e Hét: 20303
  • e Hónap: 31414
  • e Év: 184910
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.